Türk Halkının AB’ye bakışı 2019 araştırması

Bu yıl 7. Yapılan Türk Halkının AB’ye Bakışı Araştırmasının saha çalışması 02-14 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Kayseri, Artvin, Bursa ve Antalya kentlerinde gerçekleştirilmiştir. Cati metoduna göre telefon ile yapılan araştırma çerçevesinde, 1186 kişiye sorular sorulmuştur. 18 ve 65 yaş arasında olan bu kişilerde yüzde 54 oranında erkek, yüzde 46 oranında kadın cevaplandırmıştır.

1. Soru: Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olacağına inanıyor musunuz?

Yapılan araştırma sonucunda Türk Halkının 3’te 1’e yakını  hala Avrupa Birliğine üye olacağına inanıyor.Bu oran 2011 yılında yapılan araştırmada yüzde 46’ıydı. 2018 yılındaki gelişmeler, Merkel’in AB ve Türkiye’ye yönelik açıklamaları inancı biraz azaltmış bulunuyor. Buna rağmen Türk halkının neredeyse yarısından fazlası AB’ye üye olacağına inanmıyor.

2. Soru: Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinde en büyük engeli hangi ülke oluşturuyor?

Özellikle Angela Merkel’in uzun zamandır Türkiye’nin tam üyeliğinin dışında ilişkilerin kesilmesi  veya en azından dondurulmasına yönelik istekleri Almanya’yı, Türkiye’nin önünü kesen ülkeler açısından birinci sıraya getiriyor. Yüzde 38,2’lik bir oranlık Türk kitlesi Almanya’nın karşıt görüşünü görüyor. Fransa’da 21,1’lik bir suçlama var. Fransa’da Macron’un son aylardaki politikası Türkiye’ye yönelik Angela Merkel ile ters düşmesi, Fransaya olan tepkiyi azalmış durumda. Güney Kıbrıs ve Yunanistan birbirlerine yakın bir oranda Türkiye’in önünü kesen ülkeler olarak   görülürken, Avusturya’nın dönem başkanı olarak öne çıktığını ve 18,2’lik bir oranla Türkiye’nin tam üyeliğinin önleyecek ülkeler arasında yer aldığını görüyoruz.

3. Soru: Avrupa Birliği konusunda hükümetin çalışmalarını yeterli görüyor musunuz?

Avrupa Birliği konusunda hükemetin çalışmalarını yeterli görmeyenler anketin 3’te 5’ine aşan bir konumda. Türkiye-AB çatışması, Türkiye’in restleri bunda etkili oluyor.

4. Soru: Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye sağlayacağı katkılar neler olabilir?

AB’ye tam üye olmanın Türkiye’ye yapılacağı katkılar çerçevesinde ilk sırada serbest dolaşım hakkı geliyor. 5’te 1’lik bir kitle serbest dolaşımı öne çıkarıyor. Türk halkı hala AB’de serbest dolaşım hakkının verilmesini istiyor. Hiçbir katkısı olmayanların oranı neredeyse yarı yarıya. Son yıllarda AB bütçesinden yararlanma oranı yüzde 24,4 düzeyinde bulunuyor. Avrupa Parlamentosuna katılmak oranı ise yüzde 5,1’lere düşmüş bulunuyor.

5. Soru: Türkiye’nin ekonomik olarak Avrupa Birliği’ne ihtiyacı var mı?

Türkiye’nin AB’ye ekonomik olarak ihtiyacı olanların oranı 64,4 bu oldukça yüksek bir oran. İhtiyacı olmaz diyenler neredeyse 4’te 1’lik kitleyi oluşturduğunu görebiliyoruz.

6. Soru: Türkiye hangi yönüyle Avrupa Birliği’ne katkı sağlayabilir?

AB’ye ne açıdan katkı sağlayabiliriz? Dendiği zaman nüfus ve ekonomi hemen hemen aynı düzeyde ilerlerken savunma büyük bir farkla öne çıkıyor. Genç bir nüfus olduğundan hareket ediliyor. Savunmada da NATO içinde ikinci büyük ülke olmamız bunda etkili oluyor.

7. Soru: Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakan ülke ya da ülkeler hangileridir?

Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakan ülkeler arasında Akdeniz ülkeleri ilk planda öne çıkıyor. İspanya, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan gibi ülkelerden Türk halkının beklentisi yüksek. En az sıcak bakanlar arasında da Almanya gibi Orta Avrupa ülkeleri ve Batı Avrupa Ülkeleri tanımlanıyor. Onlarda da yüzde 7’a yakın bir oran var.

8. Soru: Başkanlık sistemi Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yakınlaşmasını ne şekilde etkiler?

Başkanlık sisteminin Türkiye’nin AB’ye giden yolunda engel olarak görenler, olumsuz nitelendirenler yüzde 57,1’i  Türk halkının 5’te 3’ünü oluşturuyor.

9. Soru: Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uzun süre boyunca üye olamamasınının nedenleri ne olabilir?

AB üyelikte üye olamamasının en büyük nedenleri arasında Güneydoğu Sorunu ilk sırada yer alıyor. Daha sonra %1’lik bir oran farkla hemen arkasındanda Avrupa’daki Türkofobi ve İslamofobi görülüyor.

10.Soru: Türkiye’nin AB’nin en etkili ülkesi olan Almanya ile ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Türkiye’nin AB ile olan yolunda Almanya ile ilişkilerin düzeltilip, düzeltilmemesi sorusuna da halkımızın 3’te 2’si düzeltilmesi gerektiğine kararlı bir şekilde oy veriyor.

11. Soru: Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023’te Avrupa Birliği’ne üye olunabileceğini düşünüyor musunuz?

Geleneksel olarak  Türkiye’nin AB’ye cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında üye olması kamuoyunda tartışılıyordu. 100. Yılında üye olabileceğini inanların oranı yüzde 28,4 iken hayır diyenler %50’nin üzerinde.

12. Soru: Türkiye’nin bugünkü gündeminde AB’nin konumu ne kadar önemlidir?

Son olarak Türkiye’nin bugünkü gündeminde, AB’nin konumu ne kadar önemlidir dendiği zaman takriben yüzde 70’e yakın bir kitle fazla önemli görmüyor.