ALMANYA’YA TÜRK İŞÇİ GÖÇÜNÜN BUGÜN 48’NCİ YILINI KUTLUYORUZ

25 Haziran 1961’de Almanya’ya Türk işçi göçü başlamıştı. Zamanın Çalışma Bakanı Bülent Ecevit’in Alman hükümeti yetkilileriyle yaptığı anlaşma çerçevesinde Almanya’ya Türkler işçi olarak gitmeye başladılar.

İSPANYOLLAR, İTALYANLAR, İLK İŞÇİLER

İtalyan, İspanyol ve Yunanlılardan sonra dördüncü işçi grubunu Türkler oluşturdu. Böylece Almanya’ya ilk defa Müslüman bir ülkeden göçmen işçiler gitmeye başladı.

BUGÜN 3,2 MİLYON TÜRK

1961 yılı sonunda 6800 olan Türk sayısı, 1972’de 1 milyon sınırını aşarken 1983’te 2 milyon sınırına ulaştı. Bu göç süreci belirli geri dönüşlere rağmen devam etti ve bugün Almanya sınırları içinde 3 milyon 200 bin Türk kökenli göçmen yaşamaktadırlar. Bunların 1,5 milyonu aynı zamanda Alman vatandaşlığını da almış bulunmaktadır.

80 BİN ÜNİVERSİTELİ

İlk olarak %91’i işçi %89’u erkekten oluşan Türk kitlesi bugün %49’u erkek, %51’i kadınlardan oluşan bir grup halindedir. Almanya’da Türklerin üniversitelerde okuyan çocuklarının sayısı 80 bini geçmiş ve kendi başına iş kurup, iş dünyasında çalışanlarda 88 bin sayısına ulaşmış bulunmaktadırlar.

Bu iyi gelişmelerin yanında Türkler arasındaki işsizlik şuanda %26 sınırında olup fakirlik sınırının altında yaşayanlarda %34’e ulaşmış bulunmaktadırlar.

5,7 MİLYON TÜRK

Almanya’dan sonra Hollanda, Fransa, Avusturya gibi ülkelere de giden Türk işçileri bugün Avrupa Birliği sınırları içinde 5,7 milyon sınırına ulaşmış bulunmaktadır. Avrupa Birliği dışından gelen en büyük göçmen grubu oluşturan Türklerin sorunları diğer göçmenlere göre daha fazladır. Özellikle Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya’da İslamofobi ve Türkofobi’ye karşıda savaş vermektedirler.