TÜRKİYE’DE KÜLTÜR GASTRONOMİ VE SPOR EKONOMİLERİ 3 ÖNEMLİ EKONOMİK SEKTÖRDÜR

Ülkemizde kültür, gastronomi ve spor ekonomilerine baktığımız zaman bu branşlarda çalışan insanların 5 milyonun üstünde olduğunu görürsünüz. Sigortasız çalıştırılanlarla birlikte bu sayı 7 milyona yaklaşıyor. Bu kadar kişinin ekmek yediği bu sektörde Türkiye’nin konumunu nedir?

TAVAK VAKFI 2017 YILINDA TÜRKİYE’DE KÜLTÜR EKONOMİSİNİ ARAŞTIRDI

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) olarak öncelikle kültür ekonomisini ele aldığımız zaman GSYH ‘nın %7’sine yakın katkı payı olan sektör olduğunu gördük. Gastronominin de önemi her geçen gün artmaktadır. Spor ekonomisi dediğimiz zaman maalesef aklımızda öncelikle futbol daha sonra basketbol, voleybol gibi farklı sektörler gelmektedir. Fakat Türkiye’de 22 ayrı sektörde faaliyet gösteren takımlarımız ve ekiplerimiz bulunmaktadır.

RESMİ YETKİLİLERİN BU SEKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASINA İLGİSİ YOK

Bu üç sektör konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığının,  Maliye ve Hazine Bakanlığının , Aile ve Çalışma Bakanlığının adımlar atması, bu konuda incelemelere ağırlık vermeleri gerekmektedir. Maalesef bu üç sektör konusunda bakanlıkların ilgisi fazla değildir. En zengin federasyonlardan biri olan TFF futbol ekonomisi konusunda her hangi bir araştırma yaptırmamıştır. Binlerce kişiyi çalıştıran TFF’nin bilimsel araştırmalara ilgisi yok denecek kadar azdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı için de bunu söyleyebiliriz.

TÜRK EKONOMİSİ İÇİN BU ÜÇ SEKTÖRÜN ÖNEMİ ARTIYOR

Türkiye’de belediyelerin de bu üç ekonomik sektöre ilgi göstermeleri lazım. İstanbul, kültür ekonomisinin en güçlü yeri, daha sonra Ankara, üçüncü olarak da İzmir gelmektedir. Gastronomi için İstanbul, İzmir, Ankara gibi  şehirlerimiz bu alanda başı çekmektedir.

Futbol ekonomisine baktığımız zaman Türkiye’nin her yerinde kentlerin ekonomisine katkı sunan bir sektördür. Tüm bunları göz önüne alırsak Türkiye’nin büyümesinde, gelişmesinde istihdamında büyük katkıları olan bu sektörlere resmi yetkililer maalesef ilgi göstermiyorlar. Bu sektörlere neler olduğunu kavrayabilmiş değildirler.